Prenavljate jedilnico ali pa imate načrtovano novogradnjo in je čas za notranjo opremo?

Izbira jedilnice je težka. Ponavadi se morate odločiti ali bo jedilnica v skladu z ostalim delom hiše, ali pa bo po svoje urejena. Vedeti morate kako veliko mizo kupiti in koliko stolov. Seveda, mora biti dimenzija mize primerna za vašo jedilnico. Potem pride v poštev še kateri material uporabiti.

izbira-jedilnice

Zato je izbira jedilnice tudi pomembna. Ker odločate kako bo izgledal prostor kjer se boste z družino zbrali za kosilo, večerjo, zajtrk in nekako tudi celoten izgled hiše. Včasih so bile jedilnice del bivalne kuhinje, v večjih hišah pa ločene. Zdaj pa imamo jedilnice kot del odprtega kuhinjsko-dnevnega prostora.

Je bolje, da se jedilnica zlije z okolico ali, da je v nasprotju? Kar je všeč vam seveda. Jedilnica je dandanes prostor za druženje, kjer otroci pišejo naloge in starši račune, tako da bi morala izbira jedilnice pasati vam in vašim potrebam. Ker pa smo navadno v jedilnici v polnem kontaktu z mizo in stoli, je potrebno izbrati nekaj pri čemer se počutite toplo in dobro.  Zelo priljubljena izbira je masivni les, prav zaradi dobrega občutka na dotik.

Kako izberemo stole za jedilno mizo? Najbolj pomembno je, da so stoli udobni, skoraj bolj pomembno kot pa da se skladajo z mizo. Lahko imate stole različnih barv ali pa take, da so v popolnem nasprotju mize, če pa že želite skladnost, potem je najbolje da kupite stole in mizo iz iste kolekcije. Paziti morate tudi na višino stola, da ustreza višini mize.

Izbira jedilnice zahteva nekaj časa in truda. Katero obliko mize pa bi, pravokotno ali okroglo? Po mnenju arhitektov se mora funkcionalno prilagoditi prostoru. Pri tem se modne smernice sekundarnega pomena. Če imate dovolj velik prostor, je najboljša eliptična ali okrogla miza, če pa nimate dovolj prostora, pa kupite pravokotno.