Ste eden izmed tistih, ki ste v mladosti dobili zobni aparat ali pa ste se za njega odločili kasneje. Vsa pojasnila dobite na spletni strani podjetja Lux Dental kako deluje retencija, in kako varno in kakovostno nositi zobni aparat. Pomembno je, da straši v zgodnjih mladostnih letih svojega otroka odidejo na pregled k izbranemu ortodontu, kjer bodo lahko določili ali gre za deformacijo oziroma nepravilno zaraščanje naših zob. Z zgodnjim odkrivanjem težav lahko ortodont pravočasno prične z odpravljanjem težav. V času razvoja naše čeljusti je zobni aparat precej lažje nositi saj se naša čeljust še razvija. Bolečine so tako precej manjše in rezultati precej boljši.

Zobni aparat, ki ga predpiše ortodont je potrebno skrbno nositi ter predvsem paziti na ustno higieno. Zaradi aparata je ščetkanje zob toliko težje in zahtevnejše. Po končanem postopku nošenja zobnega aparata je priporočljivo, da vam ortodont namesti žičko ali tako imenovano retencija. Retencija je zobna žička, ki se namesti na zadnjo stran zob in se prilepi. S tem bo struktura vaših zob ostala po nošenju aparata nespremenjena. Retencija se seveda ne nositi celo življenje, je pa priporočljivo da jo nosite vsaj še leto dni po zaključku zdravljenja z zobnim aparatom. Zobje se namreč celo življenje premikajo. Retencija je fiksna, je pa seveda možno pridobiti tudi snemljivo je pa to odvisno od tega koliko vaši zobje to dopuščajo.retencija

Vsekakor se za izbiro lahko odločite sami. Snemljiva retencija je narejena iz žičnate opore in prozornega silikonskega okvirja. Pacient snemljivo retencijo odstrani samo med hranjenjem drugače je skoraj nevidna in priporočljiva, da jo imate nameščeno na svojih zobeh. Pri nošenju retencije je prej potrebno opozoriti ortodonta na vaše alergije saj nošenje retencije lahko povzroči alergijsko reakcijo na lateks in nikelj. Oba sta namreč sestavi del, ki jih uporablja ortodont pri izdelavi aparata. Poskrbite za svoje zobe in ponudite jim ustrezno zdravljenje in nego.