Videoigre niso ravno razpoznavne kot umetnost, a to so, tudi če se tega ne zavedate. Vsako igro je naredil človek ali več ljudi in vsaj eden od njih je zato, da se lahko vidi, kaj igralec počne uporabil svoje sposobnosti in umetniško znanje, da je ustvaril nekaj, kar lahko s pomočjo drugih elementov nekaj postane. Lahko je ustvaril 2D igrico v kateri se lahko vi, s pomočjo vnašanja komand premikate in to je umetnost v videoigrah. Najbolj pogosta je ko uporabljamo piksle.

Piksel je najmanjša enota pri formatih ki ne uporabljajo vektorjev. Piksli so kvadratne oblike in če jih uporabljamo v pravih zaporedjih, lahko ustvarimo sliko, ki lahko predstavlja nekaj. Če ustvarjamo take slike za uporabo pri videoigrah, se te slike imenujejo “spriti” (angleško- sprites), ustvarjanje teh pa imenujemo spritanje ((angleško- spriting) ustvarjanje spritov).

S več pravimi slikami, v pravem zaporedju, ki se menjajo, lahko ustvarimo animacijo (iluzijo premikanja), nato pa to uporabimo v videoigri.

piksli

Obstaja obilica programov, s katerimi lahko ustvarjamo umetnost s piksli ali sprite. To so na primer GrafX2, GraphicsGale, Deluxe paint, Cosmigo Pro Motion, PXL8, Hexels, Pixen, Piskel, Pixel Art Studio in Microsoft Paint. Najbolj znana formata, ki pa najbolje podpirata to vrsto slik pa sta .JPEG in .GIF.

Najpogosteje so ustvarjene ne izometrične slike za navadne 2D računalniške igrice. Poredko, pa se ustvarijo izometrične slike za 2D igrice, ki vseeno ustvarijo občutek globine.

Ker pa so se uveljavile 3D ter druge igrice, pa se 2D ne uporablja več tako pogosto, tako se morajo igre s piksli poslužiti igralnih konzol z manjšo zmogljivostjo in podpira piksle same. tako so Nintendo DS, Nintendo 3DS, PSP in PS Vita nekaj izmed le nekaj konzol katerih grafika je sestavljena iz elementov imenovanih piksli. Pa tudi na drugih bolj zmožnih napravah se še lahko najde kakšna igrica katere gradniki so piksli.

Ni pa vse okoli tega, kako zmogljiva je naprava in če so na napravi piksli podprti, tamveč tudi vrsta zaslona. Zasloni, primerni za prikaz pikslov so CRT na televiziji in na računalniku ter LCD in XO-1 LCD.

Da spriti ter druge slike iz pikslov izgledajo bolje lahko s več različnimi načini osenčimo ali osvetlimo le te. Slika iz pikslov je zelo podobna mozaikom, saj je oboje sestavljeno iz barvnih (približno) enako velikih kosov, to pa predstavlja celoto oziroma sliko.

Ker je 3D animacija zelo težavna pri ustvarjanju, ima 2D/ animacija s piksli tu prednost in je zato še vedno uporabljena.