Selektivno lasersko sintranje spada med dodajne tehnologije. Je iz industrijskega vidika najuporabnejša tehnologija izmed vseh različni tehnologij 3D tiska. Velja tudi za najhitrejšo pot od ideje do uporabnega izdelka. Polna funkcionalna uporabnost je glavna lastnost lasersko sintranih kosov. Lasersko sintranje pomeni, da se izdelek izdeluje sloj za slojem. Poliamidni prah je osnovni material, le tega pa stroj nanese v zahtevani debelini in nato z laserjem obsveti mesto izdelka. Postopek laserskega obsevanja in nanosa se ponavlja dokler izdelek ni v celoti izdelan, nato pa sedi ohlajanje in pa čiščenje izdelka.

Seveda izdelava oziroma lasersko sintranje poteka neposredno iz 3D računalniškega modela. 3d model se izdela v poljubnem CAD programu, nato ga je potrebno le pretvoriti v datoteko STL. Lasersko sintranje tako omogoča izdelavo tudi najbolj kompleksnih oblik. Kosu podporo nudi nesprijet poliamidni prah, ki se nahaja v okolici kosa, zato tudi ko se gre za večje negativne naklone, po podpornih strukturah ni potrebe, le te pa so potrebne pri drugih tehnologijah 3D tiska. Poleg posameznih izdelkov je možno izdelati tudi sestave z gibljivimi elementi. V takih primerih pa je potrebno zagotoviti minimalno zračnost, saj le ta zagotavlja da se elementa med sabo ne sprimeta. Priporočajo, da je zračnost za lasersko sintranje 0,40 mm. Če so konstrukcijske rešitve optimalne, se za zmanjšanje trenja in lažjo odstranitev prahu v gibljivih delih lahko uporabi tudi manjša zračnost.

lasersko sintranje

Podjetje EOS, ki je vodilno na področji laserskega sintranja je razvilo stroj Formiga P100. S tem so postavili nove standarde, ko se gre za kvalitetno lasersko sintranje. Lasersko sintrani izdelki so tako še boljši. Njegov naslednik Formiga P110 pa je še z dodatnimi izboljšavami na področju laserskega obsevanja in temperiranja delovne komore in tako že tako visoke standarde dodatno dviguje. Z njihovo pomočjo je tako lasersko sintranje še bolj enostavno in kvalitetno bolj kot kdaj koli prej.