Ste naveličani vsak dan za zajtrk jesti hrenovke, jajca, različne namaze, kosmiče itd.? Bi radi poskusili nekaj novega? Potem imamo za vas odličen predlog in to je prosena kaša! Gre za jed, ki starejše spominja predvsem na otroštvo, danes pa se jo lahko pripravi na sto in en način, zato se boste gotovo takoj navdušili nad njo.

prosena kaša
Navadno proso je rastlina, ki jo ljudje poznamo že zelo dolgo. Največji izvozniki te rastline so danes Rusija, Indija, Ukrajina in Turčija. Gre za rastlino, ki ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za ljudi s celiakijo. Bogata je z vitamini B, folno kislino, magnezijem, kalcijem, železom in cinkom. Poleg tega, da jo lahko uživajo tudi ljudje s celiakijo, ima prosena kaša še nekatere druge lastnosti, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Med drugim zmanjšuje možnosti za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, izboljšuje rast nohtov in las ter jih hitreje obnavlja, iz našega telesa odvaja odvečno vodo, vsebuje veliko beljakovin in vitamine B, razstruplja naše telo, zdravi našo črevesno floro in na splošno izboljšuje prebavo.

Priprava prosene kaše je zelo enostavna, zato jo bodo znali pripraviti tudi vsi tisti, ki se drugače v kuhinji ne znajdejo najbolje. Proseno kašo najprej operite, nato pa jo dajte v vrelo vodo in kuhajte približno 15 minut. Nato kašo odstavite iz ognja in jo pustite stati še nekaj minut. Zdaj je skuhana, le redko pa jo postrežemo samo – ker je zelo raznoliko živilo, jo lahko dodamo tako sladkim kot slanim jedem.

Prosena kaša je odlična za zajtrk, saj nas nasiti in napolni z energijo. Dodate ji lahko karkoli želite, mi pa vam predlagamo, da poizkusite recept z jabolki in cimetom, ki vas bo navdušil. Čeprav gre za malo bolj zimski recept, bo odlična izbira tudi za vroče poletne dni.