Otroški avtosedeži so lahko nameščeni na sprednjem sovoznikovem sedežu ali na zadnjih sedežih.

Mladi starši so tisti, ki veliko raje vidijo, da imajo neprestano pogled na otroka, zato si tudi mlade mamice želijo, da bi najmlajši otrok sedel neposredno v njihovi bližini in v kolikor vozijo, to pomeni na sovoznikovem sedežu. Otroški avtosedeži lupinice, katere so namenjene najmlajšim dojenčkom, slednje sedenje tudi omogočajo. Lupinice so tiste, katere je mogoče namestiti tako na sprednji kakor zadnji sedež. V kolikor so avtosedeži nameščeni na sprednjem sovoznikovem sedežu, pa je še kako pomembno, da se izklopijo varnostne blazine pri sprednjem sovoznikovem sedežu, saj bi v nasprotnem primeru v primeru prometne nesreče prišlo do resnih posledic.

otroški avtosedeži

Sprožena varnostna blazina bi lahko stisnila otroški avtosedež in pri tem ogrozila življenje otroka. Vozila, kjer varnostne blazine ni mogoče izključiti nikakor niso primerna, da bi na sprednjih sedežih prevažali vašega otročička. Na sprednji avtosedež je mogoče namestiti tudi otroški avtosedež v kolikor je avtomobil kombi in zadnjih sedežev sploh nima. V tem primeru lahko na sprednje avtosedeže namestite tudi otroški avtosedež za večje otroke. Otroški avtosedeži so narejeni iz najrazličnejših materialov, pri čemer nekatera podjetja testirajo tudi vsebnost škodljivih snovi v uporabljenih materialih. Ob tem lahko naletimo na skrb zbujajoče podatke, ko proizvajalci kljub prepovedim uporabljajo snovi, ki nikakor niso primerne za otroške avtosedeže, predvsem pa tudi ne za tako majhne otroke. A zavedati se je potrebno, da so mnoga podjetja za svoj zaslužek pripravljena narediti marsikaj in da jim otrokovo življenje pomeni bore malo.Avtosedeži, ki jih je mogoče kupiti v Evropi bi naj bili prav vsi varni, a se kljub temu med seboj razlikujejo glede na stopnjo varnosti.

Kateri so tisti otroški avtosedeži, ki so med najbolj varnimi, pa lahko preverite pri različnih pooblaščenih organizacijah, ki izvajajo neodvisna testiranja. Teste pogosto najdete kar na njihovi spletni strani.