Lep nasmeh je lastnost, ki jo takoj opazimo pri osebi, ki jo spoznamo oziroma opazujemo. Sodobno zdravstvo omogoča, da bo naš nasmeh izstopal v vseh pogojih. Ortodontija je zobozdravstvena veda, ki omogoča prav to, več pa na https://luxdental.si/ortodontija/ in pa seveda v nadaljevanju.

Kaj je ortodontija?

Ljudje pogosto lep nasmeh povezujemo s splošnim dobrim zdravje, pri čemer je potrebno poudariti, da dobro ustno zdravje pogosto pomeni tudi dobro splošno zdravje. Napačno poravnani (neravni) zobje namreč pogosto vodijo v druge težave, kamor sodijo zobna gniloba, obolenja dlesni ter težave pri žvečenju.

Ker se vsi ljudje ne rodijo s poravnanimi zobmi ter zobovjem, ki bi bilo povezano z ustreznim ugrizom ter primernim razmakom med zobmi, imajo pri zagotavljanju ustnega zdravja pogosto ključno vlogo ortodonti. Gre za strokovnjake, ki diagnosticirajo, preprečujejo ter zdravijo vse nepravillnosti zob ter čeljusti. Ortodonti pomagajo pri popravljanju že obstoječih stanj in so izobraženi za identifikacijo težav, ki bi se lahko razvile v prihodnosti.

 

ortodontija

 

Kaj počnejo ortodonti?

Ortodonti poskrbijo za pregled in analizo stanja zobovja in čeljusti, pri čemer svojim pacientom svetujejo glede uporabe fiksnih ali odstranljivih pripomočkov za nego zob, kamor sodijo tudi zobni aparati s pomočjo katerih se doseže poravnavo zob, popravi napačen ugriz, preveč natrpane zobe ter popravi pretirane razmake med zobmi ter doseže popravilo stanje neskladnih čeljusti.

Težave na področju ortodontije se najpogosteje rešuje v času otroštva in mladostništva, to pa ne pomeni, da se težav ne rešuje kasneje v življenju, torej v dobi odraslosti. Za obisk pri specialistu ortodontu se odločite vsi, ki imate težave s poravnanostjo zob ali drugimi neskladnostmi. Specialist bo opravil pregled ustne votline, naročil rentgensko slikanje ter svetoval glede uporabe zobnih pripomočkov, pri čemer takoj opozorimo, da je na tržišču na voljo vse več praktično neopaznih pripomočkov s pomočjo katerih boste poskrbeli za zdravje vaših zob in celotne ustne votline.