Ste se že kdaj soočili z izgorelostjo? Bi znali prepoznati znake te sodobne bolezni? Več o okrevanju in izgorelosti si lahko preberete v nadaljevanju tega članka.

Pri izgorelosti pride so duševne, fizične in čustvene izčrpanosti, vzrok za to pa je kronični ali pretirani stres. Izgorelost lahko doleti vsakega izmed nas, zato je pomembno, da o tem govorimo in ustrezno zdravimo to bolezen. Če se z izgorelostjo še niste srečali, potem vam na tem mestu navajamo nekaj značilnih dejavnikov zanjo. To so: odmikanje od ljudi, ki jih imate radi, imate bolečine, glavobole, ste preveč kritični do sebe, dejavnosti, ki so vas včasih veselile, vas zdaj ne zanimajo več, vsaka malenkost vas razdraži in spravi v slabo voljo, ste pozabljivi, odlašate z delom in podobno. Včasih si je težko priznati, da trpimo za izgorelostjo, a pomembno je, da se čim prej začnemo zdraviti, saj bo tako okrevanje po izgorelosti lažje in hitrejše.

okrevanje po izgorelosti
Stres sam po sebi ne povzroča izgorelosti. Povzročata jo stres in pomanjkanje podpore. Okrevanje po izgorelosti je sicer dolgotrajen proces, z njim pa lahko začnete že danes, na primer tako, da obiščete kakšen koncert, se dobite s prijatelji, ali se le veselite malenkosti.

Okrevanje po izgorelosti naj poteka postopno. Najprej si zapišite svojo željo po okrevanju – s tem boste dali sami sebi vedeti, da so spremembe mogoče in da jih lahko dosežete. Nato počivajte – vprašajte se, kako bi bilo, če bi počitek jemali tako resno, kot jemljete delo. Potem si omislite rituale, ki vam bodo dali občutek varnosti in pomagali pri okrevanju – določite si uro, ko boste prenehali z delom, začnite hoditi na sprehode in podobno. Dovolite si poiskati pomoč – marsikdo si zatiska oči in ne želi poiskati pomoči, a verjemite, da se boste po ustrezni obravnavi začeli počutiti bolje. Najpomembnejše pa je, da ste odkriti sami s seboj – priznajte si, kako se počutite, ne obremenjujte se z nepomembnimi stvarmi in dajte času čas.