Ogrevanje v vsakem gospodinjstvu predstavlja enega izmed največjih stroškov. Ravno zato je pomembno, da iščemo nove rešitve ter poskrbimo za adaptacijo zastarelih sistemov ogrevanja. Ker je Slovenija posejana z gozdovi, lesna biomasa pa je dostopna na vsakem koraku, so peči na drva odlična rešitev za zmanjšanje stroškov ogrevanja. Seveda se lahko namesto peči na drva odločite tudi za peč na pelete ali sekance, pa tudi olje ali plin, toplotno črpalko ali kakšno drugo alternativno obliko ogrevanja. Kljub temu, da so tovrstni načini ogrevanja odlični za poleti, je pozimi centralni sistem ogrevanja še vedno zelo pomemben – sploh pri gradnjah, ki niso energijsko varčne ter so nekoliko starejše. Takšnih gradenj pa je v naši deželi največ.

peci-na-drva

Pred izbiro peči na drva je seveda potrebno premisliti ali naprava ustreza našemu objektu, kakšno kapaciteto potrebuje ter ali je dimnik primeren. Prav tako je potrebno preveriti ali sta regulacija in hidravlični sistem primerna za namestitev izbrane naprave. Namestitev ne bi smela povzročati težav tistim, ki menjajo staro peč na drva za novo – nekoliko več pozornosti pa zahteva adaptacija sistema, ki prehaja iz druge vrste goriva. Z vidika ekologije se menjava goriva izplača, še posebej kadar smo v preteklosti uporabljali fosilna goriva, ki v okolje oddajajo ogromne količine emisij. Peči na drva so bolj zelena odločitev, saj je les emisijsko nevtralno gorivo.

Peči na drva so odlična rešitev za tiste, ki iščejo ugodno ogrevanje ter imajo dovolj prostora za shranjevanje drv. Drva so dandanes ugodna, proizvedejo pa malo pepela. Pomanjkljivost predstavlja ročno nalaganje drv. V primerjavi s peleti, so drva nekoliko manj prikladna odločitev, saj slednja ne omogočajo avtomatskega nalaganja. Drva je potrebno vsake toliko znova naložiti. Cene peči na pelete so nekoliko višje od peči, ki delujejo na drva. Če se ne morete odločiti med obema energentoma imate možnost, da izberete kombinirano peč, v katero lahko po želji kurite tako pelete kot drva.