Koliko let že nosite očala, ker imate tako visoko dioptrijo, da brez njih ne vidite ničesar in nikamor? Sama sem se po letih nošnje očal le-teh res naveličala, zato sem se odločila za kontaktne leče.

kontaktne leče

Kontaktne leče so produkt, ki nadomešča očala in omogoča popoln vid, pogosto celo boljši od očal. Ker so kontaktne leče pritrjene neposredno na oko, je ostrina vida z njimi boljša, poleg tega pa ni nevarnosti, da bi jih uničili ali izgubili, saj ostanejo na točno tistem mestu v očesu, kamor spadajo. Kontaktne leče so se bolj uveljavile v zadnjih letih, ko so strokovnjaki poleg trdih izumili še poltrde in mehke leče. Oboje so sila preproste za uporabo, pa tudi udobne. Problem trdih leč je bil namreč v tem, da je imel človek, ki je tovrstne kontaktne leče nosil, ves čas občutek, da ima v očesu nek tujek. Leče so kar nekako plavale po očesu in niso prav dolgo zdržale na istem mestu, pa tudi ven so padale precej pogosto. Poltrde in mehke kontaktne leče tega problema ne povzročajo – zaradi mehkobe se popolnoma prilegajo očesu, med silikonom, iz katerega je leča narejena in med očesom pa se ustvari nekakšen vakuum, ki preprečuje, da bi kontaktne leče izgubili.

Ker gre za občutljiv produkt, moramo seveda z lečami delati nežno ves čas, tudi ko jih po nošenju vzamemo iz oči in očistimo. Čiščenje je nujno potrebno, brez tega bodo namreč kontaktne leče zdržale bistveno manj. Na njih se čez dan nabirajo beljakovine, ki jih izloča oko in te beljakovine je potrebno odstraniti, če želimo, da kontaktne leče ostanejo čiste in bistre, naš vid pa popolnoma jasen.

Priporočljivo je, da imamo kontaktne leče v uporabi največ dvanajst ur dnevno in da z njimi ne spimo. Tako očesu damo še vedno veliko možnosti, da se primerno spočije. Sicer pa so leče super za uporabo, iz lastnih izkušenj.