Znan rek pravi, da učenje poteka vse življenje, saj se nenehno srečujemo z novimi stvarmi, ki pa se jih moramo naučiti, da jih lahko optimalno uporabljamo. Z učenjem se srečamo že takoj ob rojstvu, v šoli pa se moramo navaditi nekega reda pri učenju. Kako se učiti, če smo že malo iz vaje, pa si preberite v naslednjih vrsticah.

Znanstveniki so mnenja, da smo mnogo bolj sposobni, kot sami mislimo. Spomin je posledica impulzov, ki potekajo v možganih in ustvarjajo zapleteno zaporedje v kratkoročnem spominu. Kako se učiti, da znanje iz kratkoročnega spomina utrdimo, saj se v nasprotnem primeru hitro zabriše in osvojeno znanje pozabimo? Če znanje sproti utrjujemo, nam ostane v trajnem spominu in vsakič, ko se naučimo nekaj novega, se nam sposobnost naših možganov poveča. Učenje na pravilen način nam lahko tako poveča inteligenco.

Kako se učiti

Kako se učiti, da bomo kar najbolj učinkoviti pri našem učenju, je prav gotovo zagata večine učencev, dijakov in študentov. Da bi kar najbolje optimizirali vaše učenje, morate najprej poznati sami sebe in lastne zmožnosti za učenje, pomisliti na načine, ki ste jih uspešno uporabljali v preteklosti ter poznati interes ter dosedanje znanje o stvari, o kateri se učite. Kako se učiti in kako načrtovati urnik učenja? Uredite si mesto za učenje na mirnem in dobro osvetljenem kraju, kjer ne bo nikakršnih motenj, ki bi vam odvrnile pozornost. Pripravite si vse pripomočke, ki jih boste potrebovali pri učenju ter najprej prezračite sobo, da bodo vaši možgani bolj učinkoviti. Nalogam postavite prioritete ter si urnik načrtujte tako, da najprej obdelate pomembnejše stvari, ne pozabite pa si odmeriti tudi časa za zdravo prehrano, interesne dejavnosti ter počitek.

Kako se učiti da bo učenje kar najbolj optimalno, je že nekako znano dejstvo, da naj bi se učili okoli 45-50 minut in nato imeli 5-10 minutni odmor, zato tudi šolske ure in odmori trajajo v takih časovnih intervalih. Znanstveniki so ugotovili, da se po aktivnem petminutnem odmoru spominjanje naučene snovi izboljša, zato si tudi učenje doma načrtujte na tak način.