Pogosto pride do tega, da nam delo v podjetju ne uspeva najbolje, zato se pogosto odločimo prenehati z delom. Vendar kako in komu naj prodam podjetje?

prodam podjetje

Najbolj varno je, če podjetje prodate preko agencije. Samostojna prodaja je morda res bolj donosna, ker niste obvezani s plačilom drugih stroškov, kot je na primer plačilo posredniku, vendar pa je bolj rizično v tem smislu, da boste sami težje izterjali denar od prodaje kot pa če se s tem ukvarja agencija. Če torej obupam in prodam podjetje, je najbolje, da mi pri tem pomaga ustrezna agencija, ki bo prevzela vajeti v svoje roke. Veliko bolje je namreč, da to izvede nekdo, ki je usposobljen za to in pozna možne ovire in rešitve kot pa mi sami, če o tem ne vemo nič.

Nekaj ovir glede prodaje pa vseeno obstaja. Če se sprašujete “kako naj prodam podjetje, ki je v lasti večih družbenikov”, je odgovor vsekakor “težko”. Najlažje boste podjetje namreč prodali, če ste edini družbenik. V tem primeru seveda ni nujno, da ga sploh prodate, za začetek lahko iščete nove družbenike, ki bodo izboljšali poslovanje ali vsaj pomagali pri tem, lahko pa se odločite za prodajo. V tem primeru bo prodaja najverjetneje hitro izvedena, saj so podjetja z enim samim družbenikom dobro prodajana, tudi če finančno niso najbolje zastavljena. Več problemov se pojavi, če se prodaja podjetje, ki ima več družbenikov. V tem primeru se morajo namreč s prodajo strinjati vsi in tudi sodelovati pri njej.

Zakaj pa naj sploh prodam podjetje? Predvsem zato, ker mi ne gre preveč dobro. Ker morda iščem nove izzive in ker s poslovanjem mojega dosedanjega podjetja nisem pretirano zadovoljen. Prodaja pomeni novo priložnost zame in za tistega, ki bo podjetje kupil. Če ste mnenja, da je to prava rešitev, potem pač ne odlašajte, vendar pa prej o prodaji vseeno dobro razmislite.